Opdracht voor de Tweede Kamer

Hofvijver Den Haag

Techniek: Aquarel
Formaat: 55 x 140 cm

In het najaar van 2020 werd ik gebeld door de kunstcommissie van de Tweede Kamer voor enkele opdrachten. Deze zijn opgehangen in de commissiezalen van de tijdelijke nieuwbouw locatie en zullen daarna mee terug verhuizen naar het Binnenhof.
De wens van de commissie was om me een huisportret van enkele interieurs in de oude situatie te laten schilderen zodat de oude sfeer in het tijdelijke nieuwe onderkomen na de verhuizing nog voelbaar was. De deadline was alleen wat kort en ik wilde uitpakken met grote formaten dus was het voor mij een veiligere keuze om de omgeving van het Binnenhof te schilderen. Deze omgeving heb ik al vaker geschilderd en daarvoor hoefde ik dus geen tijd extra tijd in te plannen voor uitgebreid onderzoek en voorbereiding. Ik stuurde de kunstcommissie enkele schetsen op en gelukkig waren ze enthousiast over de door mij gekozen onderwerpen. Nu kon ik vrij werken aan onderwerpen die me lagen en al redelijk bekend voor me waren. Een nieuwe uitdaging was het grotere formaat. Ik heb een aantal nieuwe planken laten zagen om het aquarelpapier op te spannen en ik bestelde grotere penselen en paletten.
In onderstaande video is te zien hoe ik aan de drie opdrachten werkte. Ik heb ze alle drie tegelijk gemaakt. Zo nam ik automatisch met zekere regelmaat afstand van een werk en paste ik in het volgende werk toe wat ik in het andere ontdekt had. Als je op een ongebruikelijk groot formaat werkt dan daag je jezelf uit en doe je nieuwe ontdekkingen. Afstand nemen is heel belangrijk, zeker bij grote formaten zodat je het overzicht behoudt.